logo

Godden Allen Lawn’s iconic “Wing” visitor centre wins design award

The unique building designed by Nick Lawn for the Battle of Britain Memorial Trust’s site at Capel-le-Ferne, on the White Cliffs just outside Folkestone, has won a major award that recognises its iconic design.
Godden Allen Lawn’s starting point for The Wing, which houses an audio-visual experience that pays tribute to the heroes of the Battle of Britain, was the unmistakeable shape of R J Mitchell’s Spitfire wing, complete with its famous uplift.

The £3.5m building, which also houses an education area as well as a central reception, shop and café with spectacular views out over the Channel, was opened by Her Majesty The Queen, accompanied by His Royal Highness The Duke of Edinburgh, in March and has now been named ‘Best Small Commercial Building’ at the Local Authority Building Control (LABC) Building Excellence Awards for the Southern Region.

The project team, which included The Trust, builders Epps Construction Ltd, quantity surveyors Woodley Coles and structural engineers Crofton Design, was on hand to receive the award. The building control team was from Dover District Council.

The Wing, which complements the other elements of the National Mermorial to the Few at Capel-le-Ferne, will now go forward to the LABC Building Excellence national finals later this year.

The Trust chose 2015 to open the new centre because it coincides with the 75th anniversary of the Battle of Britain. The Trust has been overwhelmed by the number of visitors who have toured The Wing as part of a visit to the site since it opened in March.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *